Atmosfer Nedir? Atmosferin Katmanları Nelerdir?

Dünyayı tamamen saran ve farklı katmanlardan oluşan gaz tabakası atmosfer olarak isimlendirilmektedir. Atmosfer gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkını dengelerken canlılar üzerinde koruyucu vazifesi görmektedir.

Atmosfer çeşitli gazlar ve su baharından oluşmaktadır. Yapısındaki gazların oranları ve miktarları normal şartlar altında bilinmektedir. Ancak insanların doğayı kötü kullanması sonucunda bu oranlarda ve miktarlarda ciddi değişiklikler yaşanmaya başlamıştır.

Atmosferin şekli, dünyayı saran bir yapıda olduğundan dünyaya benzer. Dünyada yer alan yer çekimi atmosferdeki gazları da etkilediği için atmosferin şekli de kutuplardan basık, ekvatordan şişkin olarak tanımlanabilmektedir.

Atmosfer dünyadaki yaşamı direkt olarak etkilemektedir. Dünyada yaşamın devam etmesini sağlayan oksijen atmosfer sayesinde var olmaktadır.

Atmosferin Özellikleri Neler?

Atmosferin dünya için çok önemli olduğu bilinmesine rağmen insanlar atmosferin yapısını bozmamak adına özenli bir şekilde davranmazlar. İnsanların dünyayı hor kullanması, havaya çeşitli gazların salınmasına sebep olan eylemler ve daha birçok etmen sebebiyle atmosferin içerisinde yer alan ozon tabakasının yapısı zedelenmiştir. Ozon tabakasının onarımı mümkün olsa da insanların bu konuda özen göstermemesi onarımı da anlamsız kılmaktadır.

Atmosferi oluşturan gazların %78’i azot, %21 oksijen ve %1’i diğer gazlardır. Atmosferin bir kısmı dünyada bir kısmı uzaydadır. Yaklaşık olarak 11 kilometrelik kısım dünya yüzeyinde yer alırken kalan kısım uzayda bulunur.

Atmosferin de belirli bir sıcaklığı bulunur. Dünyadaki sıcaklık atmosferin de sıcaklığının değişimine yol açmaktadır. Atmosferin kütlesi ise 5,1 x 1015 ton şeklinde tarif edilmektedir. Ancak bu bilginin çok net olduğu söylenemez.

Atmosferin tadı ve kokusu bulunmamaktadır. Çok hızlı bir şekilde hareket eden bu hava kütlesinin bir rengi de bulunmamaktadır.

Atmosferin Katmanları Nelerdir?

Atmosferin kendi içerisinde katmanları bulunurken bunlar 5 adettir. Dünyaya en yakın olan uzak olana kadar sıralanması gerekirse;

  • Troposfer,
  • Stratosfer,
  • Mezosfer,
  • Termosfer,
  • Ekzosfer, olarak sıralanabilir.

Atmosferdeki bu katmanların oluşmasında içlerinde bulunan gazlar, yoğunluk ve yer çekimi etkili olmuştur. Katmanlar resmedilirken keskin bir şekilde kâğıda dökülür. Ancak normalde katmanlar arasında keskin bir geçiş söz konusu olmaz. Belirli sınırlarla birbirlerinden ayrılmaktadırlar.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir