Asteroit, Güneş’in yörüngesinde bulunan gezegenlere kıyasla daha küçük ve genel olarak düz veya tanımlanabilecek bir şekle sahip olmayan cisimlere verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Gezegenlere oranla daha küçük kütle ve hacme sahip oldukları bilinen ve gezegenimsi olarak adlandırılan asteroitler üzerine bilim adamları çalışmalarını sürdürmektedir. Asteroitlerin yörüngeleri diğer büyük gezegenler gibi güneş sisteminde yer almakta ve Mars ile Jüpiter arasında bulunmaktadır. Sayıları fazladır ve bu nedenle dünya için tehlike oluşturabilmekteler. Güneş sisteminde yer alan Asteroitlerin 40.500 civarında gibi bir dayıda olduğu bilinmektedir. Uzayda bulunan gezegenler, cüce gezegenler ve asteroitler arasındaki fark büyüklükleriyle alakalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir cisim ne kadar büyük olursa gezegen olmaya o kadar yakın bir hale gelecektir. Daha az kütleli cisimler ise, asteroit olmaktadır.
Güneş sistemi içerisinde kendine özgü bir sistematiğe sahiptir. Asteroitler bu sistemde çoğunlukla Mars ile Jüpiter arasında bulunan ve Asteroit Kuşağı ismi verilen bir bölgede bulunmaktalar. Güneş Sistemi içerisinde dağınık bir düzende yer almaktadırlar. Dağınık haldeki bu asteroitler genellikle gezegenlerin çekim kuvveti etkisi ile gezegenler ile benzer yörüngelerde de bulunabilirler. Asteroitler genelde bir ana küme halinde bulunurlar ama bazen bulundukları yörüngeden çıkmak zorunda kalabilirler bunun nedeni, ise Jüpiter’in genel çekimi nedeni ile yörünge değiştirmek zorunda kalmalarıdır. Asteroit yörünge değiştirirken kuşakta boşluklar meydana gelir ve oluşan o boşluklara da Kirkwood Boşlukları adı verilmektedir.
Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasında 480.000.000 km gibi bir mesafe bulunmaktadır. Her iki gezegenin ve sahip oldukları uyduların çekim kuvvetleri oldukça güçlü bir hala sahiptir. Asteroitlerin büyüklükleri Pallas ve Vesta isimli gezegenimsilerin çapları 480 km’den büyüktür ve asteroit kümeleri arasında yer alan en büyük gökcismi Ceres oluşturmaktadır. Kuşağın dördüncü en büyük gökcismi ise 10 Hygiea adını almaktadır. Çapı neredeyse 500 km’ye yakın bulunmaktadır. Kütlesi de içinde bulunduğu asteroit kuşağının % 3 kadardır. Asteroitler her ne kadar diğer gezegenlere göre küçük olsalar da bazen onların bile kendilerine ait uyduları olabilir ve farklı özelliklere sahip gezegenimsiler bilim adamları tarafından incelenmektedir.