Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Tüm taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergiler, emlak vergisi olarak adlandırılır. 1970 yılında hazırlanarak yürürlüğe konan Emlak Vergisi Yasası kapsamında ödenmesi zorunlu kılınan emlak vergisi hesaplama işlemlerinin aslında son derece kolay olduğu bir vergi türüdür. Emlak vergisi yıllık olarak ödenen bir vergi türü olmakla birlikte, yılda 2 defa, 2 taksit şeklinde ödenir.

Emlak Vergisi Ne Kadar?

Bu taksitler Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor. Her iki ayın en geç 30’una kadar vergi ödemesinin tamamlanmış olması gerekir. Belediyelerin hesap numarasına ya da PTT havalesi ile ödemenin yapılması mümkün olabiliyor. Ancak emlak vergisi hesaplama işleminin doğru şekilde yapılması gerekiyor. Verginin ne kadar olduğu bilgisi ise elbette emlak türüne ve bazı bilgilere göre değişkenlik gösterebiliyor.

Emlak vergisi oranları binalarda binde 4 olarak belirlendi. Meskenlerde ise bu oran binde 2’ye geriliyor. Arazilerde binde 2 olan emlak vergisi hesaplama oranı arsalarda ise binde 4 olarak belirleniyor. Ancak emlak türünün hangi belediye sınırlarında olduğuna göre de bu oranların değiştiği bilinmelidir.

Emlak Vergisinden Kimler Muaf Tutuluyor?

Büyükşehir belediyeleri sınırlarında olan emlak için ödenmesi gereken emlak vergisi bir miktar daha yüksek olabiliyor. Normal belediyeler için de emlak vergisi daha düşük rakamlara tekabül edebiliyor. Ayrıca emekliler, gaziler, şehitlerin eşleri ve çocukları ile hiçbir geliri olmadığını belgeleyebilmiş olanlar, emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu kişilerden emlak vergisi talep edilmiyor.

Emlak vergisine dair merak ettiğini tüm sorulara yanıt bulmak isterseniz internetten online olarak https://gayrimenkulprojeleri.net/emlak-vergisi-hesaplama adresine tıklayabilirsiniz. Bu adres üzerinden emlak vergisi hesaplama işlemlerinde nelerin dikkate alındığı ve emlak vergilerinin hangi kıstaslar doğrultusunda değişkenlik gösterdiği gibi tüm bilgilere anında ulaşabilirsiniz. Bu sayede hesaplama işleminizi hatasız bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir