Anne Olmak İsteyen Kadınlar İçin Çok Önemli uyarı!

 

Yumurtalıkların görevinin hormon salgılamak ve yumurtaların gelişimini sağlamak olduğunu anlatan uzmanlar, Yumurtaların büyümesi ve çoğalması fetüs aşamasında iken başlar. Yumurtalar büyür, olgunlaşır ve olgunlaşan yumurta çatlar. Her ay aynı süreç yaşanır ve her ay yumurtalardan ortalama bin tanesi ölür. Bu aktif süreç menopoza kadar devam eder. Üreme yoğunluğu ırk ve etnik yapıya göre farklılık gösterir.

anne olmak

anne olmak

Batılı da menopoz yaşı vasati 51 olup, daha genç yaşta veya daha da ileri yaşlarda menopoza giren kadınlar çoktur. Menopoz yaşında bu değişiklikler sadece yaşın ilerlemesinin beraberinde menopoza yol açmadığını gösterir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 47 olup, genetik etkenlerin de menopoz yaşının tespitinde katkısı büyüktür. Menopoz genellikle ani bir anda olmaz. Öncesinde düzensiz hayız görme, ateş basması gibi sorunlar olabilir. Menopoza geçiş döneminde de hamilelik düşünmeyen kadınlarda korunma çok önemlidir.

gebelik

gebelik

Asrımızda kadınların çocuk sahibi olma yaşının 30 ile 40’lı yaşlara yükseldiğini belirten uzaman hekimler, Okul, iş yaşamı, ikinci bir evlilik ile beraber yeni eşten çocuk sahibi olma talebi, akademik kariyer, doktora, tez ve eklenen daha birçok sebeple ileri anne yaşında hamilelik isteyen kadınların sayısı artmıştır. Özellikle 30 yaşını geçmiş, sigara ve alkol alan, annesi erken menopoz, daha önce ışın tedavisi veya kanser tedavisi alan, guatr, diyabet benzeri bazı hormonsal hastalıkları olan, yumurtalıklarıyla ilgili operasyon geçirmiş olan tüm kadınlara yumurtalık kalitesini ölçen testlerin yapılması önerilmelidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir